- De beste beleggers van de wereld delen een aantal belangrijke eigenschappen.
- Volgens auteur William Green van het recent verschenen boek ‘Richer, Wiser, Happier’ staan succesvolle beleggers open voor nieuwe inzichten en laten ze zich niet leiden door emoties.
- Green wijst ook op de manier waarop topbeleggers behapbare risico’s nemen.
Warren Buffett, Howard Marks en andere topbeleggers delen een aantal eigenschappen die van doorslaggevend belang zijn voor hun enorme succes, zegt de Amerikaanse auteur William Green tegen Insider.
Green heeft de afgelopen 25 jaar heel wat succesvolle beleggers geïnterviewd en heeft de belangrijkste conclusies uit al die gesprekken opgeschreven in zijn nieuwste boek ‘Richer, Wiser, Happier: How the World’s Greatest Investors Win in Markets and Life.’
Volgens de financieel journalist blijven topbeleggers altijd nieuwsgierig en zijn ze niet bang om tegendraads te zijn. Ze gaan ook voluit voor hun eigen ideeën, tonen geduld en discipline en vermijden grote risico’s.
“De beste spelers van dit spel hebben eigenlijk ook voor jou de regels bepaald”, vertelt Green in een interview met Insider. “Kijk naar Warren Buffett, Charlie Munger, Howard Marks, Joel Greenblatt en Seth Klarman. Ze hebben uitgebreid uitgelegd hoe het spel werkt en hoe je moet beleggen, maar toch kunnen de meeste mensen het niet.”
Er zijn genoeg slimme, gepassioneerde en hardwerkende mensen die in staat zijn om in te schatten wat een aandeel waard is en om een langetermijnvisie te ontwikkelen. Toch hebben de allerbeste beleggers nog enkele bijzondere eigenschappen waarmee ze zich onderscheiden van de rest.
1. Openstaan voor nieuwe inzichten
De beste beleggers lezen niet alleen maar financiële verslagen en rapporten over de sectoren waar ze in investeren, maar verdiepen zich in tal van onderwerpen en spreken met allerlei mensen op zoek naar nieuwe inzichten.
"Ze zijn uiterst pragmatisch", zegt Green. "Ze zijn ongelooflijk open-minded en gebruiken alles wat ze van pas kan komen uit andere disciplines."
Beleggers die hun hele carrière blijven leren kunnen hun methodes aanpassen als de markten zich ontwikkelen. Green noemt het voorbeeld van Buffett die tientallen jarenlang niet investeerde in techbedrijven, maar tussen 2016 en 2018 ineens 36 miljard dollar in Apple stopte. Het aandeel van het investeringsvehikel Berkshire Hathaway van Buffett is sindsdien meer dan drie keer zoveel waard geworden.
"Hij bleef leren en daardoor kon hij op hoge leeftijd nog de meest lucratieve investering uit zijn hele carrière doen in een techbedrijf", zegt Green.
2. Emoties onder controle
Bijzondere beleggers houden grip op hun emoties, waardoor ze niet misleid worden door euforie of in paniek gaan verkopen.
"Ze bekijken de markt heel rationeel en bepalen zonder emoties hun kansen", zegt Green. Hij omschrijft Miller, Marks en Greenblatt als koele rekenaars die telkens afwegingen maken op basis van kansberekeningen.
De auteur wijst erop dat Buffett en Munger begin 2009 aandelen Wells Fargo kochten toen de bankaandelen op het laagste niveau in meer dan tien jaar stonden. "Het financiële systeem stortte volledig in elkaar en aandelen van banken leken op dat moment de minst aantrekkelijke belegging. Maar Munger zei gewoon: 'Dit is een kans die maar eens in de 40 jaar voorbij komt'", herinnert Green zich.
3. Niet meegaan met de massa
De markt verslaan betekent dat je niet mee moet gaan met het heersende marktsentiment. Beleggers die onafhankelijk denken en geen druk voelen om mee te gaan met de massa zijn in het voordeel, zegt Green.
De beste beleggers zijn "outsiders, intellectuele buitenbeentjes en vrijdenkers", zegt hij. Zo zette Miller in op Amazon kort nadat de webwinkel in 1997 naar de beurs ging en investeerde hij in de bitcoin toen de cryptomunt nog op 200 tot 300 dollar stond, een fractie van de huidige prijs van 40.000 dollar.
4. Overtuigd van hun ideeën
Succesvolle investeerders twijfelen ook niet aan zichzelf. "Als ze overtuigd zijn van een goed idee, dan gaan ze daar vol voor", legt Green uit.
Hij geeft het voorbeeld van fondsbeheerder Will Danoff van Fidelity die rotsvast gelooft dat de koers van een aandeel uiteindelijk bepaald wordt door de winstontwikkeling en belegger Mohnish Pabrai die steevast de aankopen van andere topbeleggers volgt.
Green wijst ook op een bekende uitspraak van Munger: "Ga uit van een eenvoudig idee en neem dat heel serieus."
5. Uiterst voorzichtig
Topbeleggers zorgen er met veel geduld en discipline voor dat ze geen geld verspillen en zich blauw betalen aan transactiekosten, maar kansen met beide handen grijpen als die zich voordoen.
"Ze spelen een spel dat ze kunnen winnen", zegt Green. "Als je geen plan hebt, speel dan gewoon niet."
Volgens de auteur zijn de meeste fondsbeheerders te actief en stappen ze in en uit. Maar Munger vergelijkt zichzelf met een visser die rustig aan de kant staat en wacht tot het moment dat er een malse zalm voorbij zwemt, die dan vangt en vervolgens zes maanden lang niks doet, legt Green uit.
6. Uithoudingsvermogen
De beste beleggers ter wereld nemen geen grote risico's, aangezien ze ergens langdurig instappen en tientallen jaren doorgaan met het opbouwen van hun vermogen.
"Ze zorgen dat ze rampen voorkomen", zegt Green. "Ze proberen in het spel te blijven."
Zo vraagt 'Bond King' Jeffrey Gundlach zich bijvoorbeeld altijd af wat de gevolgen zouden zijn als hij ernaast zit, vertelt Green.
Lees meer verhalen over beleggen:
- De kans op een koersval van 20% op de beurs is flink toegenomen, denken analisten van Morgan Stanley
- Beleggers moeten zich niet laten afschrikken om koopkansen te benutten, zegt topman Tom Lee van Fundstrat
- Grote beleggers mijden bitcoin op de termijnmarkt en richten zich meer op ether, signaleert zakenbank JPMorgan